<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2648402698708272&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aurinkoenergia ja ilmastonmuutos

Aurinkoenergian käyttö hidastaa ilmastonmuutosta

Moni kuluttaja seuraa huolestuneena uutisia ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista. Aurinkoenergian käytön lisääminen on ympäristöteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää haitallisia päästöjä aiheuttavia fossiilisia energianlähteitä. Tutustu tarkemmin aurinkoenergiaan ja sen etuihin!

Ammattilaiset kertovat

img_kasvokuva_Valtaoja

Esko Valtaoja

“Olemme niin tottuneet töpselistä tulevaan sähköön ja napin painalluksella toimiviin laitteisiin, että pakkaamme ottamaan energian yhtä itsestään selvänä kuin ilman, jota hengitämme.”

Lue koko juttu  ➔
img_kasvokuva_Linturi

Risto Linturi

“Pitäisi käyttää enemmän energiaa, jotta uuteen energiantuotantoon investoidaan, sen hinta laskee ja fossiiliset laitokset voidaan sulkea.”

Lue koko juttu  ➔

Aurinko on loputon ja puhdas energianlähde

Aurinko on vertaansa vailla oleva uusiutuva energianlähde. Sen tuottama energia ei lopu koskaan, toisin kuin fossiiliset polttoaineet – esimerkiksi hiili ja öljy. Freebo aurinkovoimala tuottaa energiaa myös pilvisinä päivinä.

Aurinkovoimalan käyttö ei myöskään aiheuta päästöjä, mikä on valtava etu verrattuna haitallisia hiilidioksidipäästöjä aiheuttaviin fossiilisiin polttoaineisiin ja vaikkapa energiajätteiden polttoon.

Vaikka aurinkovoimalan komponenttien valmistaminen kuluttaa energiaa, niiden käyttö ei itsessään kuluta vaan ainoastaan tuottaa uutta energiaa. Energia, joka käytetään aurinkovoimalan komponenttien valmistamiseen vastaa oman aurinkovoimalan 2-3 vuoden sähköntuotantoa. Niinpä aurinkovoimalan pitkä käyttöikä, vähintään 30 vuotta, hyvittää niiden tuotannossa käytetyt materiaalit ja energian moninkertaisesti.

Aurinkoenergia on yhä suositumpaa

Maahan osuu kahden tunnin aikana saman verran aurinkoenergiaa kuin koko maailman väestö käyttää yhden vuoden aikana. Suurin osa tästä potentiaalista jää tällä hetkellä hyödyntämättä. Aurinkoenergian käyttö kasvaa kuitenkin nopeasti, sillä se on nykyaikainen ja ympäristöystävällinen energianlähde, jonka hyödyntäminen on helppoa ja yksinkertaista.

Vastoin perinteisiä uskomuksia aurinkovoimalan tuottamaa energiaa voidaan hyödyntää kaikkialla. Napapiirin pohjoispuolella saadaan kesä- ja heinäkuussa eniten aurinkoenergiaa! Aurinkopaneelien asentaminen talon katolle on kannattavaa myös Pohjoismaissa.

Saksassa peräti 16,7 % energian kokonaiskulutuksesta perustui aurinkoenergiaan vuonna 2018. Suomessa vastaava luku oli vain noin 0,2 %.

Freebo asiakaslehti 1

Lataa Freebon asiakaslehti!

Lue ajatuksia aurinkoenergiasta! Freebon tuorein asiakaslehti ilmestyi keväällä 2020.

Lataa asiakaslehti  ➔
https://cdn2.hubspot.net/hubfs/6395200/site%20assets/_empty.png

Aurinkovoimalan toimintaperiaate

Auringon säteilyenergia muutetaan sähkövirraksi aurinkopaneelien rakenteeseen kuuluvien aurinkokennojen avulla. Yksi aurinkokenno koostuu kahdesta päällekkäin olevasta piilevystä. Aurinkopaneeleja peittävä lasi suojaa näitä kennoja säältä ja tuulelta. Kun auringonsäteet osuvat aurinkopaneeliin, piilevyn elektronit vapautuvat ja liikkuvat levyjen välillä synnyttäen tasajännitteistä sähkövirtaa eli tasavirtaa.

Kun aurinkopaneelissa on monta tällaista kennoa, niiden jännite kasvaa. Aurinkopaneelien synnyttämä tasavirta muunnetaan invertterin avulla sähköverkossa käyttökelpoiseksi vaihtovirtasähköksi. Aurinkopaneeleissa tuotettu sähkö johdetaan invertterin kautta sähkökeskukseen, josta se siirtyy kulutettavaksi laitteisiin, sähköverkkoon tai talteen akkuihin.

Aurinkokennot toimivat myös pilvisinä päivinä, sillä silloinkin niihin osuu auringon säteilyä. Etelä-Suomessa aurinko säteilee neliömetrin vaakapinnalle noin 1000 kWh eli kilowattituntia vuodessa. Keski-Suomessa vastaava säteilymäärä on noin 900 kWh ja Pohjois-Suomessa noin. 800 kWh. Parhaiten ja tehokkaimmin aurinkopaneelit toimivat kylmällä säällä.

Freebo Aurinkovoimala

Tutustu Freebo Aurinkovoimalaan!

Oma aurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa merkittävä osa omakotitalossa tarvittavasta sähköstä vuosikymmenien ajan.

Lue lisää  ➔

Iloa auringosta

Enemmän iloa auringosta

Tee hyvää itsellesi ja koko maapallolle! Täältä löydät lisää erilaisia aurinkoon ja aurinkoenergiaan liittyviä sisältöjä.

Aurinkoisia sisältöjä sinulle  ➔